Diab-Pont Tudástár

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Tudástárunk legújabb cikkei

1 1 1 1 1 (11 Értékelés)

A cukorbetegség kezelésére sokféle gyógyszer alkalmazható, de a legtöbben minden bizonnyal az inzulinról hallottak. És a legtöbben talán ettől a kezelési módtól is félnek a mindennapos - akár többszöri - szúrás miatt.

Mi az inzulin?

Az inzulin egy hormon, amely minden egészséges szervezetben megtalálható, és amelyet a hasnyálmirigy termel a vércukor szabályozása érdekében. A cukorbetegek szervezetében a hasnyálmirigy nem, vagy nem elegendő mennyiségben biztosítja az inzulint, vagy nem tudja megfelelően felhasználni, amit termelt. Ennek hatására a termelődött cukor lerakódik a véráramban, amely nagyon súlyos szövődményekhez (vakság, szívbetegség, veseproblémák, idegi károsodás) vezethet.

I. típusú cukorbetegek hasnyálmirigye egyáltalán nem termel inzulint, ezért szervezetükbe minden nap be kell azt juttatni.

II. típusú cukorbetegek esetben különböző állapotok létezhetnek: van, aki szinten tudja tartani a vércukrát diétával és rendszeres testmozgással, van, akinek mindehhez gyógyszert is kell szednie, és van, aki inzulint kap egy idő után.

A II. típusú cukorbetegség egy súlyosbodó folyamat, ezért a gyógyszerről inzulinra történő átállítás nem azt jelenti, hogy a beteg valamit rosszul csinált a tablettás kezelés alatt. Mire valakiről kiderül, hogy II. típusú cukorbeteg, a betegség már sajnos évek óta – akár 5-10 éve! – jelen van a szervezetében és károsítja azt. Az inzulinos kezelés szükségessége akkor merül el, amikor a szervezet már nem tudja felhasználni a saját inzulinját vagy a gyógyszeres kezelés nem elég hatékony.

A legfontosabb szempont mindenképpen az, hogy megfelelően kezeljük a cukorbetegséget és kerüljük el a szövődményeket! Ha félünk a szúrástól, gondoljunk azokra a kisgyerekekre, akik - naponta többször is – beadják maguknak az inzulint. És megnyugtató az a tény is, hogy a mai modern eszközök - mint pl. az inzulin penek – használatával ez szinte fájdalommentes.

A különböző inzulinok

A gyógyszerkutatók más hatóanyagokkal kombinálva különböző típusú inzulinokat fejlesztettek ki az évek során, amelynek köszönhetően ma az orvosok és a betegek sokféle kezelés közül választhatják ki a számukra legmegfelelőbbet.

A korábbi években a sertésből és marhából származó inzulin kivonatát használták a cukorbetegek kezelésére. Bár a sertés és a marhainzulin hatása megegyezik az emberi (humán) inzulinnal, azok összetétele egy kicsit eltér. Ezek Magyarországon már nincsenek forgalomban.

Voltak betegek, akiknek az immunrendszere antitesteket termelt és így hatástalanította a beadott állati inzulint, ennek elkerülésére a kutatók úgynevezett rekombináns DNS eljárással előállították az emberi (humán) inzulint  Ma már szinte valamennyi humán inzulin ezzel a génsebészeti technológiával készül.

Az első cukorbetegek számára elérhető inzulin egyetlen fajta volt: rövid hatású, amelyet naponta többször is be kellett adni. Manapság már sokféle inzulin létezik, ami nagyobb szabadságot tesz lehetővé a szúrások gyakoriságában és időzítésében, és könnyebbé válik a kívánt vércukorszint elérése is. A mai modern inzulinok használatával naponta 1-4 szúrás segítségével biztosítható a megfelelő vércukorszint.

Az inzulinok 3 alapvető dologban különböznek egymástól:

  1. A hatásuk hosszában, vagyis hogy mennyi időn keresztül hatnak,
  2. A hatásuk kezdetében, vagyis hogy beadás után mennyi időn belül kezdenek hatni,
  3. A hatásuk csúcspontjában, vagyis hogy a beadást követően mikor legerősebb a hatásuk.

Nagyon fontos ismernünk az általunk használ inzulin működését, mert annak alapján tudjuk csak megtervezni (orvos és dietetikus segítségével) a főétkezéseinket, uzsonnánkat és testmozgásunkat.

Az inzulinos cukorbetegeknek rendszeresen mérniük kell vércukorszintüket. Ez a rendszeres önellenőrzés egyrészt a legbiztosabb módja a vércukorszint célértéken tartásához, másrészt fontos információkkal szolgál arról, hogy hogyan változott a vércukorszint a nap folyamán, mennyi inzulinra van szükségünk, és az is kiderül, ha valamilyen gond van a cukorbetegség kezelésében.

Amikor az orvos egy adott inzulinra állítja a beteget, akkor számos tényezőt vesz figyelembe: pl. a beteg kora, életstílusa, étkezése, általános egészségi állapota, az alacsony vércukorszint kockázata, az kitűzött célérték, stb. Nincs olyan kezelés, amely mindenkinek egyformán megfelelő. Az viszont bizonyos, hogy időbe telik, amíg a szervezet alkalmazkodik az inzulinkezeléshez, és ez az egyensúly is felborulhat, ha bármilyen nagyobb változás történi a beteg életében.

Hogyan használjuk az inzulint?

Az inzulint fecskendővel, pennel vagy pumpával juttathatjuk be a szervezetünkbe.

  • A fecskendők ma már sokkal kisebbek, min korábban voltak, és a rendkívül vékony tűn lévő különleges bevonat a lehető legfájdalommentesebbé teszi a szúrást. Akinek egyszerre kétféle inzulint kell beadnia, az egyszerűen összekeveri őket és egyetlen szúrással adja be, de létezik kevert inzulin is.
  • A pen egy töltőtollhoz hasonló, tartalmaz egy nagyon vékony tűt és egy patront. Ha valaki többféle inzulint is használ, akkor kettő vagy akár több pent is magánál kell tartania. A pen egyik legnagyobb előnye, hogy hordozható. Vannak előretöltött, egyszer használatos penek és olyanok, melyekben cserélni lehet az inzulin patront.
  • Az inzulinpumpa az intenzív inzulinterápia biztonságos és hatékony módja. Az eszközt egy katéter segítségével a bő alá helyezik, és a mobiltelefon méretű pumpát a testen kívül viseli a beteg. A pumpában van egy kis tartály az inzulin számára, és be lehet programozni, hogy milyen időközönként mennyi inzulint adagoljon a szervezetbe. Étkezésekkor, amikor több inzulinra van szükség, egyszerűen egy gomb megnyomásával lehet bejuttatni a kívánt mennyiséget.

Magyarországon forgalomban lévő inzulinfajták

Típus Hatáskezdet Hatáscsúcs Hatáshossz Márkanév Adagolás
Gyors hatású analóg (tiszta, átlátszó oldat) 10-15 perc 60-90 perc 2-5 óra Apidra, Humalog, NovoRapid Általában közvetlenül étkezés előtt vagy a túl magas vércukorszint csökkentésére
Rövid hatású humán (tiszta, átlátszó oldat) 0,5-1 óra 1,5-4 óra 5-8 óra Actrapid, Humulin-R, Insuman Rapid Kb. fél órával ékezés előtt vagy a túl magas vércukorszint csökkentésére
Közepesen gyors hatású humán (homályos, szuszpenzió) 1-3 óra 5-8 óra max. 18 óra Humulin-N, Gyakran lefekvés előtt vagy napota kétszer (reggel és lefekvés előtt)
Hosszúhatású humán (homályos, szuszpenzió) 1-1,53 óra 3-12 óra 11-24 óra Insulatard, Insuman Basal, Protaphane Naponta általában egyszer vagy kétszer
Hosszúhatású analóg (tiszta, átlátszó oldat) 90 perc nincs 24 óra Lantus, Levemir Naponta általában egyszer vagy kétszer
Kevert humán (homályos, szuszpenzió) Egy ampulla többféle inzulint tartalmaz, a megnevezésben szereplő számok mutatják, hogy milyen gyors és hosszú az inzulinkeverék hatása Humalog Mix, Humulin M3, NovoMix, Insuman Comb A kombinációtól függ

Forrás: a 2012.05.11-én érvényes OEP publikus gyógszertörzs és a készítmények OGYI gyógyszer adatbázisban elérhető alkalmazási előírásai

Az inzulin megválasztása és adagolása szemályre szabott és szorosan összefügg a diétával és a beteg életmódjával. A megfelelő vércukorszint fenntartásához sokszor többféle inzulint kell különböző időben beadni. Mindig tartsuk be kezelőorvosunk utasításait!

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz